Chondropython
Image default
Recreation / Pets

Ontbossing

Er is al een hele tijd een groot probleem gaande over de hele wereld. Het heeft een gevolg op dieren, op de gezondheid van mensen en op het milieu. En het is daarnaast ook nog eens hartstikke onnodig. Ik heb het hier over ontbossing. Ontbossing is het proces waarbij er steeds meer bomen verdwijnen, en daardoor natuurgebieden steeds kleiner worden. Dit heeft meerdere oorzaken, en hele ver strekkende gevolgen.

De eerste oorzaak is het kappen van hout voor het maken van producten, bijvoorbeeld een trapleuning. Trapleuning hout is natuurlijk niet de enige verbruiker, hout wordt gebruikt in meubels, gebouwen, als papier, voor schuttingen, voor bruggen, ga zo maar door. Door deze kap gaat er vooral heel veel hout verloren in de gebieden zoals Scandinavië, maar ook in de gebieden om de evenaar, in het Amazonewoud.

Daarnaast is er nog een andere oorzaak, waar minder snel aan gedacht wordt. Dit is het afbranden van het bos, om meer landbouwgrond te creëren. Dit is echter niet erg effectief, omdat de grond niet vruchtbaar is als de grond is afgebrand. Hierdoor treedt er namelijk bodemdegradatie op, waardoor de grond geen water meer kan vasthouden. Ook dit gebeurt vooral in het Amazonegebied.

 Het verlies van bomen heeft verstrekkende gevolgen. Het zorgt er namelijk voor dat er minder CO2 opgenomen kan worden. Daarnaast komt met de verbranding van bomen ook heel veel CO2 vrij. Ten slotte maakt het het gebied ook een stuk vatbaarder voor overstromingen, want door de bodemdegradatie kan, zoals hierboven vertelt, de bodem geen water meer vast houden en stroomt al het water tegelijk af naar de rivieren, in plaats van met mate. Hierdoor komt er ineens een hele hoge piek in de afvoer van water en kunnen laaggelegen gebieden dus makkelijk overstromen. Oftewel, er kleven heel veel negatieve gevolgen aan de ontbossing.  

https://www.lamiwood.nl/

Gerelateerde artikelen

Hoe vaak moet jij de kapper bezoeken?

Een supplement tegen veroudering

Feitjes over keramische tegels