Chondropython
Image default
Woning en Tuin

Besparingstips voor het leven in een tiny house

Ze zijn in de mode en steeds meer mensen denken na over deze vorm van wonen: tiny houses of zelfs minihuisjes hebben veel voordelen en kunnen ook goedkoop worden ingericht. Wonen en leven in een tiny house met maximaal comfort – dat is het concept van de miniwoningen. De trend breidt zich uit vanuit de VS en vindt steeds meer enthousiaste aanhangers. Niet in de laatste plaats omdat Tiny Houses het fundamentele ruimteprobleem in veel woongebieden oplossen.


 
Dankzij hun plaatsbesparende vormgeving kunnen ze worden geïntegreerd in kleine kavels en bieden ze de bewoners ondanks hun kleine leefruimte veel mogelijkheden voor individuele ontwikkeling. In dit artikel worden besparingstips voor de binnenhuisarchitectuur toegelicht, die ervoor zorgen dat het tiny house overtuigt door zijn ruimte- en kostenbesparende functionaliteit. Lees hier meer over de definitie van een Tiny House.

 

Vast geïnstalleerd of mobiel tiny house?

Alvorens het interieur in te richten, is er de vraag hoe het tiny house gerealiseerd moet worden. Er is de mogelijkheid om het tiny house permanent te bouwen – zoals een huis van normale grootte – op een verworven stuk grond of om een mobiele variant, een Tiny House, te kiezen.
 
Het voordeel van een mobiel Tiny House is dat het de bewoners van het huis kan begeleiden. Bijvoorbeeld, als je van baan verandert naar de volgende locatie, zodat je in plaats van een verhuiswagen alleen een tractor hoeft te organiseren voor het Tiny House, die het huis samen met het huishouden van A naar B verhuist. Het Tiny House kan ook gebruikt worden als stacaravan. Naast de “echte” Tiny Houses, bieden bouw- en ijzeren wagens of andere houten caravans ook de mogelijkheid om een camper te hebben. Op de lange termijn bespaart dit concept veel kosten.

 

Ruimtebesparend meubilair en slimme apparaten

Tiny House bewoners hebben slechts een paar vierkante meter beschikbaar om hun mini woning te ontwerpen als een persoonlijk huis van hun eigen droom. Daarom is het raadzaam om ruimtebesparende meubels te gebruiken. Wij adviseren ook zelfgebouwde of op maat gemaakte armaturen. Het voordeel is duidelijk: de afmetingen kunnen individueel worden aangepast aan de omstandigheden in de ruimte.

Ruimtebesparende armaturen zijn het toverwoord in elke kamer van het minihuis. Planken kunnen dienen als ruimteverdeler en (vooral met laden) zorgen ervoor dat alle keukengerei kan worden ondergebracht, maar nemen minder ruimte in beslag dan grote opbergreuzen zoals grote kasten. Voor de minibadkamer zijn speciale ruimtebesparende keramiek voor de badkamer beschikbaar.

 

Een lichtconcept dat dubbel zuinig is.

Met lichtbronnen zijn er verschillende manieren om geld te besparen – aan de ene kant kosten, aan de andere kant – met praktische inbouwspots. Ze kunnen zowel in het plafond als op de vloer worden geïnstalleerd. Ze nemen geen ruimte in beslag, maar passen zich perfect aan de gereduceerde vierkante meters aan. De inbouwspots kunnen overal worden gebruikt. Ze kunnen worden geïnstalleerd in de badkamer, woonkamer, keuken of kantoor. Bovendien hebben ze het voordeel dat ze verschillende taken kunnen vervullen: Van accentverlichting tot de basislichtbron voor een ruimte, alles is mogelijk.
 
In de regel kunnen de spots ook gedraaid en gedimd worden, zodat ook individuele effecten tot de praktische voordelen van deze lampen behoren. Bij de installatie in de badkamer moet erop worden gelet dat de juiste IP-beschermingsgraad in acht wordt genomen. Dankzij IP44 zijn de lichtbronnen beschermd tegen spatwater en IP65 tegen waterstralen.
 
Wie kiest voor energiezuinige verlichting – d.w.z. kunstlicht in de vorm van LED’s – bespaart ook op de elektriciteitskosten. Verwisselbare modellen zijn hier aan te raden om de lichtbron na verloop van tijd te vervangen. De lampen hebben echter een zeer lange levensduur, zodat vervanging niet zo snel nodig is. Met de LED’s is het mogelijk om tot 80% elektriciteit te besparen. Dimbare modellen besparen ook elektriciteit en daarom is het de moeite waard om ’s avonds te genieten van een glas wijn op de miniveranda met gedimd licht.

 

De (winter)tuin als woonkamer

Wie heeft gekozen voor een vast geïnstalleerd tiny house met tuin, kan met de juiste weersomstandigheden het leven buiten verplaatsen. Ongeacht het weer is er een met een koudgeïsoleerde wintertuin (zoals op de volgende foto in eigen huis). Een serre kan ook in het koude jaargetijde als extra ruimte worden gebruikt, om de ruimten erachter te beschermen tegen de kou en warme lucht via een open kamerdeur het huis binnen te laten stromen.

 

Autarkie als kostenverlagende factor voor je tiny house

Duurzaamheid, milieu en energie zijn drie belangrijke thema’s die ook containerwoning bewoners interesseren. In het wintersemester 2017/18 heeft de faculteit Civiele Techniek van de hogeschool voor toegepaste wetenschappen in Konstanz een project uitgevoerd met als thema “Energieconcept voor tiny houses”. Het project heeft bewezen dat het Tiny House ook zelfvoorzienend kan worden voorzien van warmte en elektriciteit.