Chondropython
Image default
Geschenken

Juwelen of sieraden kopen

Juwelen of sieraden bestaan uit decoratieve items die worden gedragen voor persoonlijke versiering, zoals broches, ringen, kettingen, oorbellen, hangers, armbanden en manchetknopen. Sieraden kunnen aan het lichaam of aan de kleding worden bevestigd. Vanuit een westers perspectief is de term beperkt tot duurzame ornamenten, met uitzondering van bijvoorbeeld bloemen. Al eeuwenlang is metaal, vaak in combinatie met edelstenen, het normale materiaal voor sieraden, maar ook andere materialen zoals schelpen en andere plantaardige materialen kunnen worden gebruikt. Het is een van de oudste archeologische artefacten – met 100.000 jaar oude kralen gemaakt van Nassarius-schelpen wordt gedacht dat het de oudste bekende sieraden zijn. De basisvormen van sieraden variëren tussen culturen, maar hebben vaak een zeer lange levensduur; in de Europese culturen zijn de meest voorkomende vormen van sieraden die hierboven zijn genoemd sinds de oudheid blijven bestaan, terwijl andere vormen zoals versieringen voor de neus of de enkel, die belangrijk zijn in andere culturen, veel minder vaak voorkomen.

Sieraden kunnen worden gemaakt van een breed scala aan materialen. Edelstenen en soortgelijke materialen zoals amber en koraal, edelmetalen, kralen en schelpen zijn veel gebruikt, en email is vaak belangrijk geweest. In de meeste culturen kunnen sieraden worden opgevat als een statussymbool, voor de materiaaleigenschappen, de patronen of voor betekenisvolle symbolen. Sieraden zijn gemaakt om bijna elk lichaamsdeel te versieren, van haarspelden tot teenringen, en zelfs genitale sieraden. De patronen van het dragen van sieraden tussen de seksen, en door kinderen en ouderen kunnen sterk verschillen tussen culturen, maar volwassen vrouwen zijn de meest consistente dragers van sieraden; in de moderne Europese cultuur is de hoeveelheid die door volwassen mannen wordt gedragen relatief laag in vergelijking met andere culturen en andere perioden in de Europese cultuur.

Het woord juweel zelf is afgeleid van het woord juweel, dat van het Oud-Franse “jouel” is geangliciseerd, en verder van het Latijnse woord “jocale”, dat speeltje betekent. In Brits Engels, Indiaas Engels, Nieuw-Zeelands Engels, Hiberno-Engels, Australisch Engels en Zuid-Afrikaans Engels worden de sieraden gespeld, terwijl de spelling in Amerikaans Engels is. Beide worden gebruikt in het Canadese Engels, hoewel de juwelen door een twee tot één marge overheersen. In het Frans en een paar andere Europese talen kan de equivalente term, joaillerie, ook betrekking hebben op versierd metaalwerk in edelmetaal zoals objets d’art en kerkelijke voorwerpen, niet alleen voorwerpen die op de persoon worden gedragen.

functioneel, over het algemeen om kleding of haar vast te zetten
als een marker van sociale status en persoonlijke status, zoals bij een trouwring…
als teken van een of andere vorm van verbondenheid, hetzij etnisch, religieus of sociaal
om talismanische bescherming te bieden (in de vorm van amuletten)
als artistieke vertoning
als drager of symbool van persoonlijke betekenis – zoals liefde, rouw, een persoonlijke mijlpaal of zelfs geluk
De meeste culturen hebben op een gegeven moment de gewoonte gehad om grote hoeveelheden rijkdom in de vorm van juwelen te bewaren. Tal van culturen bewaren bruidsschatten in de vorm van sieraden of maken sieraden als middel om munten op te slaan of uit te stallen. Als alternatief zijn sieraden gebruikt als betaalmiddel of handelswaar; een voorbeeld hiervan is het gebruik van slavenkralen.

Bezoek voor meer informatie over horloges, sieraden en juwelen de website van Quickjewels.

Sieraden kunnen ook symbool staan voor het groepslidmaatschap (zoals in het geval van het christelijke kruisbeeld of de joodse davidster) of de status (zoals in het geval van kantoorkettingen, of de westerse praktijk van getrouwde mensen die trouwringen dragen).

Het dragen van amuletten en devotionele medailles om bescherming te bieden of het kwaad af te weren is in sommige culturen gebruikelijk. Deze kunnen de vorm aannemen van symbolen (zoals de ankh), stenen, planten, dieren, lichaamsdelen (zoals de Khamsa), of glyfen (zoals gestileerde versies van de Troonvertaling in de Islamitische kunst).

Materialen en methoden

Haarversiering, een Art Nouveau meesterwerk; van René Lalique; circa 1902; goud, smaragden en diamanten; Musée d’Orsay (Parijs)
Bij het maken van sieraden worden vaak edelstenen, munten of andere kostbare voorwerpen gebruikt, en deze worden meestal in edelmetalen gezet. Platina-legeringen variëren van 900 (90% zuiver) tot 950 (95,0% zuiver). Het zilver dat in sieraden wordt gebruikt is meestal sterling zilver, oftewel 92,5% fijn zilver. In kostuumjuwelen worden soms roestvrijstalen vondsten gebruikt.

Andere veelgebruikte materialen zijn glas, zoals gesmolten glas of email; hout, vaak gesneden of gedraaid; schelpen en andere natuurlijke dierlijke stoffen zoals been en ivoor; natuurlijke klei; polymeerklei; Hennep en ander bindgaren zijn ook gebruikt om sieraden te maken die meer natuurlijk aanvoelen. Echter, elke opname van lood of loodsoldeer zal een Brits Assay kantoor (het lichaam dat de Britse juwelen zijn stempel van goedkeuring geeft, het Keurmerk) het recht geven om het stuk te vernietigen, maar het is zeer zeldzaam voor het assay kantoor om dit te doen.

https://www.quickjewels.nl/