Chondropython
Image default
Woning en Tuin

Kies voor wand vol planten

Groen doet wat met een mens, of het nu in de tuin is, in je woning, op het dak of tegen een muur. Hieronder focussen we even op de plantenmuur. Die is ideaal voor plekken waar maar weinig ruimte beschikbaar is, ook bijvoorbeeld in een flat. Een muur boordevol planten werkt rustgevend en is bovendien geluiddempend. Ook zijn er een heleboel toepassingen om een verticale wand, muur of schutting van groen te voorzien. Hieronder geven we wat tips.

Bepaal jouw prioriteit: de plaats van de wand of de plantenkeuze?

Om te beginnen moet je bepalen wat voor jou het voornaamste is. Is dit de plaats van de groene wand of is dit de plantenkeuze? Eens je die keuze hebt gemaakt, kan je het type van constructie kiezen. Wanneer de plek van de plantenwand doorslaggevend is, moet je je plantenkeuze hieraan aanpassen. Op een plek met veel zonlicht en wind, horen geen schaduwrijke planten die niet tegen tocht kunnen en omgekeerd. Wil je echt bepaalde planten, dan zal je een plek moeten kiezen waarin jouw planten het beste gedijen. Wat betreft de plantenkeuze is het steeds een goede beslissing om planten te kiezen met eenzelfde behoefte aan licht en water en ongeveer eenzelfde groeisnelheid.

Het type van constructie.

Ze bestaan in alle maten en gewichten, van eenvoudige bloempotjes tegen een schutting tot het grotere werk bestaande uit een fraaie, duurzame constructie met een afvoergoot en een compleet irrigatiesysteem. Dit laatste kan je kiezen wanneer je niet overal goed aankan om te gieten en het bespaart je bovendien tijd. Het is wel iets duurder. Hou zeker rekening met de stevigheid van de wand waartegen je de constructie wil optrekken. Zware lasten horen niet aan een oudere, wat gammele schutting. Maar je kan ook een plantenmuur vormen met stevige plantenbakken die naast en op elkaar passen, zodat er geen steun nodig is. 

Verder kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan. Waarom geen pallets gebruiken of plastic flessen ophangen, met jute zakken werken, oude dakgoten gebruiken (met opvangreservoir), een oude ladder aankleden, enz.? Hou rekening met de buren: kan je zomaar een constructie verankeren in een gemene muur (of misschien is de muur wel geheel van je buur)?

 

Let op de behoeften van de planten.

Voorzie goede (pot)grond met plantenvoeding erin verwerkt. Is de plantenvoeding uitgewerkt, dan geef je periodiek (vloeibare) voeding. Plaats planten met weinig waterbehoefte (bv. vetplanten) bovenaan en planten die goed gedijen in vochtige grond, zet je onderaan. Neem steeds vooraf kennis van de specifieke behoeften van de planten die je aanschaft!