Chondropython
Image default
Tweewielers

Volledige lijst met de exacte oplaadtijd van elk model

Voor de meeste stepbezitters is de tijd die nodig is om de batterij van hun elektrische step volledig op te laden, de grootste ergernis. Elke serieuze step die er is, met een bereik dat echt nuttig is voor transport en woon-werkverkeer, zal enkele uren nodig hebben om op te laden.

Hoe lang duurt het precies om een elektrische step op te laden?

Oplaadtijd elektrische step

De gemiddelde oplaadtijd van een elektrische step is 5,5 uur. De meeste elektrische steps van consumentenkwaliteit hebben tussen de 3 en 8 uur nodig om volledig op te laden. De steps met de kortste oplaadtijden hebben minder dan 1 uur nodig om op te laden. De step met de langste oplaadtijd heeft meer dan een volledige dag nodig om op te laden.

Er zijn een paar belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden om de werkelijke oplaadtijd te kennen.

Laten we eens kijken hoe precies lang duurt om uw step tot op de minuut op te laden. We zullen de belangrijkste principes van het opladen van batterijen doornemen. We zullen ook leren hoe we zelf de oplaadtijden kunnen berekenen.

Inhoud toont

Hoe bereken je hoe lang het duurt om een elektrische step op te laden

Geen zorgen, er komt bijna geen enge wiskunde bij kijken

Voordat we beginnen, kun je de oplaadtijdcalculator voor elektrische steps bekijken voor een eenvoudige manier om erachter te komen hoe lang u uw step moet opladen, hoewel de meeste oplaadtijden voor elektrische steps worden behandeld in de tabel verderop in deze handleiding.

Als u de oplaadtijd niet kunt achterhalen exacte oplaadtijd voor uw elektrische step in deze gids of ergens anders op internet, vrees niet. Het berekenen is heel eenvoudig.

U hoeft alleen maar drie dingen te weten:

 • het type batterij (meestal Lithium-Ion of Li-Ion, soms Sealed Lead Acid, oftewel SLA, waarbij andere accutypes zeer zeldzaam zijn)

 • de energieopslagcapaciteit van de accu van uw step, uitgedrukt in Ampère-uur (Ah)

 • de uitgangsstroom van uw oplader, uitgedrukt in Ampère (A)

Soms kunnen deze waarden in verschillende eenheden worden uitgedrukt. Stroom kan bijvoorbeeld worden uitgedrukt in mili-Ampere-uur (mAh). In dat geval moet je ze omrekenen naar de eenheden die we nodig hebben. In dit concrete voorbeeld hoeft voor het converteren van mili-ampère-uren naar ampère-uren alleen de eerste waarde door 1000 te worden gedeeld.

De meeste accu’s van de huidige elektrische steps zijn lithium-ion (Li-ion), maar sommige oudere modellen kunnen verzegelde loodzuurbatterijen (SLA) hebben. Afhankelijk van het type zullen de berekeningen voor de oplaadtijd anders zijn.

Het verschil ontstaat door de verschillende oplaadefficiënties die deze twee typen batterijen hebben. Li-ionbatterijen hebben een laadefficiëntie tussen 80% en 90%, en meestal is dat aantal zelfs 90% (bron). Aan de andere kant hebben SLA-batterijen ergens tussen de 50% en 95% laadefficiëntie, meestal beschouwd als 70% (bron).

De laadefficiëntie speelt een rol bij het berekenen van de laadtijd.

Zodra u alle benodigde gegevens heeft, zijn we klaar om een zeer eenvoudige berekening uit te voeren. De formule voor het berekenen van de oplaadtijd van uw elektrische step is de volgende:

Oplaadtijd (h) = Energiecapaciteit van de batterij (Ah) / [Laadstroom (A) * Laadefficiëntie (%)]De formule voor het berekenen van de oplaadtijd voor uw elektrische step

Laten we de beroemde Xiaomi M365 Pro als voorbeeld nemen en de waarden in de formule invoeren. Hij heeft een Lithium-Ion accu met een energieopslagcapaciteit van 13 Ampère-uur. De lader heeft een uitgangsstroom van 1,7 Ampère.

De oplaadtijd zou dan moeten zijn:

13 Ah / [1,7 A * 90%] = 8,49.

Dat is bijna precies hetzelfde als de oplaadtijd die is gerapporteerd door de fabrikanten, ikzelf en veel gebruikers wereldwijd, namelijk 8,5 uur.

Dus, terwijl de oplaadtijd van de step is een algemeen beschikbare specificatie, kan het toch verstandig zijn om dit zelf te controleren en ervoor te zorgen dat u de echte deal krijgt.

Kan ik de oplaadtijd van mijn elektrische step verkorten?

Daar is een effectieve manier om het opladen van uw step te versnellen. Dat is om een snellere lader te gebruiken met een hogere stroomsterkte. Wanneer u een oplader aanschaft met meer ampère stroom, verkort u in feite de oplaadtijd met dezelfde factor als waarmee u uw stroom verhoogt. Dat kunnen we zien aan de formule die we hierboven hebben onderzocht.

Als je deze optie overweegt, ga er dan alleen voor als de fabrikant van de step een snellere oplader levert. Kijk alleen naar opladers voor die specifieke step.

In theorie zou je een andere oplader met een hoger stroomniveau kunnen gebruiken. Dat kan echter problemen opleveren, omdat de oplader mogelijk niet perfect op de accu past.

Het beste is om alleen opladers te gebruiken die bedoeld zijn voor gebruik met uw step en niets anders.

Zorg er in ieder geval voor dat de ingangsspanning van de accu gelijk is aan de uitgangsspanning van de lader. Anders loopt u het risico uw batterij te beschadigen.

Houd er ook rekening mee dat deze optie een nadeel kan opleveren. Als uw step een snellere oplader niet volledig ondersteunt, wordt de levensduur van uw batterij verkort. Je zult je batterij veel eerder moeten vervangen dan je anders zou doen.

Sommige steps hebben de optie om ze dubbel op te laden of om twee opladers tegelijk aan te sluiten. Dit zal ook het opladen versnellen, hoewel steps met deze functie niet gebruikelijk zijn. Gewoonlijk hebben alleen krachtige steps met een grote batterijcapaciteit deze optie.

Factoren die de oplaadtijd beïnvloeden

Zoals we al zeiden, zijn de belangrijkste factoren als het gaat om oplaadtijd: 

 • het type batterij (Li-Ionen zijn efficiënter en worden sneller opgeladen)

 • de energieopslagcapaciteit van de batterij (hoe groter de capaciteit, hoe langzamer het opladen )

 • de uitgangsstroom van de lader (hoe groter de stroom, hoe sneller de lading)

 • Een elektrische step opvoeren kan negatieve gevolgen hebben voor de accu waardoor deze minder snel kan opladen

Dit zijn echter niet de enige factoren die een rol spelen.

Een belangrijke factor is de algehele staat en het degradatieniveau van de batterij. Batterijen verliezen na verloop van tijd hun prestaties en na een tijdje worden ze zo zwak dat ze bijna onbruikbaar zijn. Hoe ouder de batterij is en hoe dichter bij het einde van de levensduur, hoe langer het duurt om volledig opgeladen te zijn.

Een andere factor die van invloed is op de oplaadtijd is de temperatuur van de kamer waar de step wordt opgeladen . De ideale laadtemperatuur voor Lithium-Ion accu’s ligt tussen 10°C en 30°C. Het acceptabele bereik is iets groter, tussen 5°C en 45°C. Als gevolg hiervan zal het opladen bij temperaturen buiten dat bereik langzamer zijn en zal het ook de levensduur van de batterij verkorten.

Hoe een elektrische step op te laden

Dit is een geheel ander belangrijk onderwerp, maar er zijn een paar belangrijke punten die u altijd in gedachten moet houden, zodat u het meeste uit uw batterij haalt:

 • gebruik alleen opladers die de fabrikant heeft gemaakt voor uw specifieke step

 • laad uw accu zo vaak mogelijk op

 • laat uw step niet aan de oplader staan nadat de accu vol is

 • voorkom dat uw accu volledig leeg raakt

 • laad uw scootmobiel op bij temperaturen tussen 10°C en 30°C, en nooit bij temperaturen onder 5°C of boven 45°C

 • steek de oplader niet direct na het rijden in het stopcontact de batterij is nog heet

 • niet meteen rijden na het opladen 

 

https://nr1elektrischestep.nl/products/denver-sel-65220