Chondropython
Image default
Winkelen

Wat is een LED-paneel?

Een LED-paneel ziet eruit als een gigantische reeks gloeilampen, maar bevat in feite meerdere individuele lichtgevende diodes. Deze leds zijn verbonden met een computerchip, waardoor ze op afstand verschillende patronen en animaties kunnen weergeven. Het oorspronkelijke doel van LEDpanelen was om reclame te maken voor producten en diensten op billboards, borden en videoschermen. Tegenwoordig gebruiken mensen ze ook voor algemene verlichting doeleinden vanwege hun veelzijdigheid ten opzichte van traditionele verlichting en hun lagere energiebehoefte.

Ontwerp van LED-panelen

LED-panelen zijn er in twee basisformaten. Originele of conventionele LED’s, die ongeveer 0,32 cm in diameter zijn, zijn gerangschikt in vierkante groepen van individuele rode, groene en gele of blauwe LED’s om de pixel weergave van een typisch computer- of televisiescherm te simuleren. Deze displays worden vaak gebruikt waar de helderheid van het display niet intens hoeft te zijn. Moderne LED-displays, of flat-panel displays, zijn gebaseerd op LED’s die kleiner zijn dan de kop van een pin. Dit worden in de industrie Surface-Mounted Devices (SMD’s) genoemd en gebruiken rode, groene en blauwe LED’s die samen op een printplaat zijn gemonteerd. Er zijn echter enkele LEDpanelen 60×60. De grootte van SMD’s stelt mensen in staat om van dichterbij naar hun scherm te kijken zonder de vervormingen te zien die worden aangetroffen in schermen met oudere technologie.

SMD LED-ontwerp

SMD LED-paneel displays zijn handig wanneer u een helder, snel veranderend beeld wilt. Dit kunnen moderne billboards, sportarena’s en bedrijfs displays in stedelijke buiten omgevingen en enkele spraakmakende locaties zijn. Andere steeds populairdere toepassingen voor SMD LED-paneel displays zijn onder meer verkeerslichten, verkeerslichten en podiumverlichting voor theater- en televisieproducties.

Innovaties op het gebied van LED-panelen

LED-panelen worden nu gebruikt in televisies. Het eerste televisiescherm met LED-paneel werd in 1977 ontwikkeld, maar het eerste commercieel levensvatbare model werd pas in 2004 aan het publiek geïntroduceerd. Dit soort televisies biedt een hogere helderheid en verbeterde kleurvariatie dan eerdere liquid crystal displays (LCD). Op LED’s gebaseerde televisies worden door velen beschouwd als een betere technologie dan oudere typen schermen, zoals LCD of plasma, omdat ze minder stroom verbruiken. LED-lampen zelf hebben ook een langere levensduur voordat ze verslijten dan eerdere plasma- of lcd-schermen. Doorgaans kan een LED-paneel 30.000-50.000 uur meegaan, sommige zijn ontworpen om 100.000 uur mee te gaan.