Chondropython
Image default
Energie

Het vervangen van je groepenkast

Voordat je in Lelystad elektricien inschakelt voor het vervangen van je groepenkast (ook wel verdeelkast genoemd), is het goed om te weten wanneer je deze überhaupt moet vervangen. Een groepenkast is binnen een woning de plek waar vanuit alle elektrische energie wordt beveiligd en verdeeld. De groepenkast zorgt er dus voor dat je woning wordt voorzien van stroom in de plekken waar je de stroom nodig hebt. De groepenkast bestaat zoals de naam al doet vermoeden uit verschillende groepen. Deze groepen zijn in principe een verzameling van alle elektrische apparaten, stopcontacten en lichtschakelaars die worden voorzien van elektriciteit. Eén groep kan in de meeste gevallen maximaal 3500 Watt aan stroom verdragen. 

Wanneer is je groepenkast aan vervanging toe

In de meeste gevallen is een groepenkast aan vervanging toe wanneer je meer elektrische apparaten wilt aansluiten op je huidige stroom netwerk. Dit zie je voornamelijk terug bij oudere woningen. Oudere woningen zijn namelijk vaak uitgerust met ongeveer 3 tot 6 groepen per groepenkast. Wanneer je dus op elke groep het maximale aantal Watt hebt geïnstalleerd kun je dus niet meer elektrische apparaten aansluiten. Anders ontstaat er namelijk de kans op kortsluiting. Op dat moment heb je dus meer groepen nodig om je apparaten aan te sluiten. Op dat moment kun je je groepenkast laten vervangen voor een kast met meer groepen. Nieuwbouwwoningen zijn vaak al uitgerust met meerdere groepen. 

Het inhuren van een elektricien 

Indien je dus meer elektrische apparaten wilt gebruiken maar dit niet mogelijk is met je huidige groepenkast, kun je er dus voor laten kiezen om deze te vervangen. Het vervangen van je groepenkast kun je het beste laten doen door een elektricien. Een elektricien heeft namelijk veel kennis over werken met stroom. Daarnaast heeft een elektricien alle benodigdheden tot zijn beschikking. Misschien wel het belangrijkste voordeel van het inhuren van een elektricien, is het feit dat hij weet hoe hij de elektriciteit over de groepen moet verdelen. Zo weet je zeker dat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan zoals een stroomstoring of kortsluiting. Zo geniet je dus veilig van je nieuwe apparaten.