Chondropython
Image default
Aanbiedingen

Hoe kies je de beste elektrische deken + veelgestelde vragen

Wat is een elektrische deken?

Elektrische dekens zijn bedspreien of dekens met een verweven bedradingssysteem dat voor zachte warmte zorgt. Door de hoeveelheid elektriciteit die ze gebruiken om warmte te produceren, moeten ze meestal aangesloten worden op een stopcontact om te werken.

Hoewel sommige mensen de extra warmte van een elektrische deken weldadig vinden, zijn ze niet voor iedereen veilig. De risico’s van het gebruik van elektrische dekens zijn onder meer brandwonden en brand.

Bepaalde mensen moeten het gebruik van elektrische dekens vermijden, waaronder

  • baby’s en jonge kinderen
  • mensen met dementie
  • personen met mobiliteitsproblemen
  • personen die niet goed temperaturen kunnen voelen
  • mensen met diabetes

 

Voor de beste vergelijking van elektrische dekens, ga naar Slaapwijsheid. 

 

 

Wat moet u zoeken in een elektrische deken?

Mensen die een elektrische deken willen kopen, moeten bedenken welke eigenschappen voor hen belangrijk zijn voordat ze een aankoop doen.

Enkele eigenschappen om te overwegen zijn:

Grootte: Elektrische dekens zijn er in verschillende maten, wat betekent dat iemand moet overwegen er een te kiezen die past bij de omgeving waarin hij ze zal gebruiken, zoals een bed of bank.
Automatische uitschakeling: Veel elektrische dekens hebben een automatische uitschakelfunctie waarmee ze na een paar uur kunnen uitschakelen om oververhitting te voorkomen.
Bedieningselementen: Mensen kunnen dekens vinden met eenvoudig te gebruiken bedieningselementen. Sommige hebben een achtergrondverlichting, zodat iemand de instellingen ’s nachts gemakkelijk kan aanpassen.

Wasmogelijkheden: Hoewel de meeste elektrische dekens in de wasmachine gewassen kunnen worden, raden veel merken aan om ze niet in de droogtrommel te drogen. Het kan ook moeilijk zijn om voldoende ruimte te hebben om ze te drogen.

Snoerlengte: Snoerlengte en plaatsing kunnen van invloed zijn op hoe gemakkelijk iemand het kan gebruiken. Fabrikanten vermelden meestal de lengte van het snoer op hun website, en men kan recensies van klanten lezen om te zien wat anderen ervaren bij het gebruik van de producten.

Materiaal: Fabrikanten gebruiken verschillende soorten materialen om verwarmde dekens te maken. Deze materialen kunnen het comfort van een persoon beïnvloeden. Bijvoorbeeld, dekens die uit polyestervezels bestaan zijn licht van gewicht, zacht voor de huid, en bieden enige isolatie. Daarentegen zijn dekens van fleece gemakkelijk te onderhouden en bieden extra warmte, zelfs als ze uit zijn.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele antwoorden op veelgestelde vragen over elektrische dekens:

Zijn elektrische dekens veilig?

Elektrische dekens brengen enkele risico’s met zich mee. Zo zijn ze bijvoorbeeld niet veilig voor zwangere mensen.

Daarnaast vermeldt het National Cancer InstituteTrusted Source dat elektrische dekens extreem lage niveaus van niet-ioniserende straling afgeven. Een studie uit 2017 stelt dat zwangere personen die blootstelling aan hoge niveaus van deze straling ervaren, 2,72 keer meer kansTrusted Source hebben om zwangerschapsverlies te ervaren. Met dit in gedachten, moet een zwangere persoon met hun arts spreken voordat ze een elektrische deken gebruiken om eventuele veiligheidsproblemen aan te pakken.

Elektrische dekens kunnen ook gevaarlijk zijn voor verschillende groepen mensen, waaronder:

  • mensen met diabetes
  • iedereen die warmteveranderingen niet gemakkelijk kan voelen
  • mensen met mobiliteitsproblemen
  • mensen met dementie
  • jonge kinderen en zuigelingen

Zijn elektrische dekens wasbaar?

Mensen moeten de wasinstructies van de fabrikant lezen voordat ze hun elektrische deken schoonmaken.

De meeste moderne elektrische dekens kunnen in de wasmachine worden gewassen. Veel bedrijven raden aan het netsnoer los te koppelen en het gebruik van bleekmiddelen te vermijden.

Wat zijn enkele van de gezondheidsvoordelen van elektrische dekens?

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Trusted Source bevestigen dat elektrische dekens of andere vormen van warmtetherapie nuttig kunnen zijn voor mensen die last hebben van onderkoeling en bevriezing. Dit zijn aandoeningen die ontstaan in een zeer koude omgeving en die de lichaamstemperatuur kunnen verlagen.

Sommige mensen kunnen merken dat verwarmde dekens helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen. De meeste van deze verslagen zijn echter afkomstig van anekdotische verslagen of bredere verbanden met onderzoeken en voordelen van warmtetherapie. Daarom, hoewel ze sommige mensen kunnen helpen, heeft onderzoek nog niet de voordelen van het gebruik van verwarmde dekens bij een reeks van gezondheidsaandoeningen aangetoond.

Het onderzoekTrusted Source dat wel bestaat heeft meer gekeken naar iemands risico op kanker bij het gebruik van een elektrische deken dan naar de specifieke voordelen voor de gezondheid.

 

Voor meer tips, tricks of informatie over slaap, ga naar Slaapwijsheid.