Chondropython
Image default
Aanbiedingen

Is verduisterende raambekleding slecht voor je gezondheid?

Wat is verduisterende raambekleding?

Verduisterende gordijnen zijn alternatieven voor gewone gordijnen en worden gebruikt op ramen en glazen deuren om warmte en zonlicht tegen te houden in een kamer. Ze werken als warmte-isolatie en laten de gebruikers toe te regelen hoeveel zonlicht de kamer binnenkomt. Ze verschaffen de bewoners ook een zekere mate van privacy tegen voorbijgangers buiten het huis. Jaloezieën bestaan uit lamellen, dat zijn dunne en smalle stukjes materiaal meestal kunststof, hout of aluminium die in elkaar passen.

Verduisterende jaloezieën zijn jaloezieën die het zonlicht volledig buitensluiten. Mensen kiezen vaak tussen jaloezieën die gemaakt zijn van zulk materiaal dat een zekere hoeveelheid zonlicht doorlaat, zelfs als de jaloezieën helemaal dichtgetrokken zijn. Verduisterende rolgordijnen daarentegen houden het zonlicht helemaal tegen.

Wat zijn de voordelen van verduisterende raambekleding?

Verduisterende raambekleding biedt de beste omgeving om te slapen en uit te rusten. Zoals verduisterende rolgordijnen zijn vooral nuttig voor wie gewend is overdag uit te rusten. In de moderne levensstijl kunnen de werktijden extreem lang worden en uit de pas lopen. Dit heeft tot gevolg dat je soms overdag moet slapen. Met verduisterende gordijnen of jaloezieën wordt natuurlijk verhinderd dat het zonlicht een kamer binnendringt. Verduisterende jaloezieën werken het best als het erom gaat het zonlicht buiten te houden. Gewone jaloezieën doen hun werk behoorlijk, maar er is altijd een kans dat het zonlicht er doorheen sijpelt.

Verduisterende jaloezieën kunnen geld besparen door energiezuinig te zijn. Jaloezieën hebben in het algemeen echt goede isolerende eigenschappen. Ze kunnen voorkomen dat overtollige warmte tijdens de warmere seizoenen huizen binnendringt en dat er warmteverlies van de kamers naar buiten optreedt. Verduisterende jaloezieën zijn in dit opzicht wat beter dan de gewone jaloezieën. Dit betekent dan weer dat de gebruikers geld kunnen besparen dat anders besteed zou zijn aan energie om het huis op te warmen of af te koelen.

Verduisterende raambekleding geeft de bewoners van het huis een gevoel van privacy. Als verduisterende jaloezieën zijn aangetrokken, zorgen ze ervoor dat niet alleen het zonlicht wordt tegengehouden en de mensen binnen niet kunnen zien wat zich buiten afspeelt, maar ook omgekeerd. Het geeft een gevoel van comfort aan de mensen die binnen verblijven dat niemand door de ramen gluurt. Bovendien nemen verduisterende rolgordijnen, net als gordijnen, veel geluid op. Bijna elk rumoer dat van buiten komt, wordt grotendeels verminderd door de jaloezieën dicht te trekken. Dit helpt mensen om zich op hun werk te concentreren, van een rustige dag voor zichzelf te genieten of gewoon te slapen. 

Zijn verduisterende rolgordijnen slecht voor de gezondheid?

Er bestaat het idee dat te weinig zonlicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken en misschien dat zelfs de materialen die gebruikt worden om verduisteringsgordijnen te maken, gezondheid problemen kunnen veroorzaken. Het is absoluut nodig dit te verduidelijken en de mate van waarheid ervan te beoordelen.

Er bestaat een bezorgdheid over de gezondheid met betrekking tot verduisteringsgordijnen. De bezorgdheid bestaat echter vooral bij verduisterende gordijnen en niet bij verduisterende rolgordijnen. Betekent dat dat verduisterende gordijnen schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn? Het is belangrijk om de situatie volledig te onderzoeken. Verduisteringsgordijnen worden gemaakt met enkele chemicaliën die in de stof van de gordijnen zijn verwerkt. Deze chemicaliën bevatten ‘Vluchtige Organische Stoffen’ of VOC. De gordijnen die VOC’s bevatten worden door sommigen beschouwd als giftig van aard. In de meeste gevallen is het zeer onwaarschijnlijk dat het inademen van de lucht rond deze VOC’s een reactie teweegbrengt, tenzij de persoon specifiek allergisch is voor de VOC in kwestie.

https://www.raamdecoratie.com