Chondropython
Image default
Kinderen

Kinderspeelgoed: hoe belangrijk is dat?

Leuk kinderspeelgoed, daar zijn de meeste van ons waarschijnlijk mee opgegroeid. Jammer genoeg is speelgoed niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Ook in Nederland groeien kinderen op in armoede, waardoor er niet altijd geld is voor speelgoed. Daarbij rijst de vraag hoe belangrijk speelgoed nu echt is wanneer een kind opgroeit. Heeft het invloed op de sociale contacten die een kind zal opbouwen en hoe een kind naar de wereld kijkt? Of is het niets meer dan leuk tijdverdrijf, voor kinderen die nog geen interesse hebben voor boeken of puzzels? Deze vragen beantwoorden we hieronder, lees dus snel verder en word slimmer!

Kinderspeelgoed als sociaal smeermiddel

Speelgoed is voor veel kinderen meer dan alleen een leuk attribuut voor als ze zich thuis vervelen. Speelgoed kan gezien worden als een van de eerste accessoires die kinderen meenemen naar school. Kinderen leggen ook sociale banden door met andere kinderen te spelen. Heb je hetzelfde soort speelgoed als iemand in de klas, gaat dit nog makkelijker en ga je misschien zelfs vaker (en bij elkaar thuis, na school) spelen. Voor kinderen die geen speelgoed krijgen van hun ouders, is dit een stuk lastiger. Ze kunnen niet meedoen en bouwen daardoor minder snel contacten op. Kinderen worden misschien zelfs raar gevonden als ze geen speelgoed hebben om mee te nemen en kunnen in een soort isolement terechtkomen.

Speelgoed als vormgever van een wereldbeeld

Naast een sociaal smeermiddel fungeert speelgoed vaak ook als een vormgever van het wereldbeeld van een kind. Speelgoed is vaak gebaseerd op dagelijkse situaties (er zijn bijvoorbeeld politie auto’s of vrachtwagens die refereren aan de politie en de transportsector) en wanneer kinderen op jonge leeftijd met een dergelijk thema in aanraking komen, zullen ze daar op latere leeftijd met plezier aan terugdenken en misschien wel een passie voor dat thema ontwikkelen. Wie jarenlang met een speelgoed kassa heeft gespeeld, kan bijvoorbeeld als eerste bijbaan kassamedewerker bij een winkel of supermarkt worden en dat misschien wel blijven doen.