Chondropython
Image default
Bedrijven

Alles over een downpipe

Pas een auto gekocht maar vind je toch dat deze auto te weinig vermogen heeft of te weinig geluid maakt? In dat geval kan het chiptunen van de auto de ideale oplossing zijn en een of meerdere van deze problemen oplossen. Er kunnen verschillende dingen worden aangepast aan de auto. Er kan onder andere gekozen worden om het vermogen van de auto aan te passen door de motor te voorzien van chiptuning, kan je de luchtdoorlaat verminderen door de katalysator te veranderen of een downpipe installeren om het geluid van je auto harder te maken. Deze blog gaat over het installeren van zo’n downpipe.

Een downpipe, wat is dat eigenlijk

Dit onderdeel is eigenlijk niet meer dan een gedeeltelijke vervanging van de huidige uitlaat. Hier vervang je een deel van de auto-uitlaat met een nieuw stuk uitlaat. De downpipe uitlaat ervoor dat er een harder geluid ontstaat en dat zal vrijwel meteen te horen zijn. Het onderdeel bevindt zich direct op de turbo en vormt het eerste gedeelte van de uitlaat. Bij moderne auto’s zorgt dit onderdeel voor de luchtafvoer uit de cilinders. Door de nieuwe downpipe te monteren kan er meer lucht doorheen geloodst worden en krijg je dus een harder geluid.

Het montage proces van een downpipe

Montage van dit onderdeel is geen makkelijk iets. Daardoor kan lang niet iedereen dit zelf doen. Speciaal daarom raden wij aan om altijd in deze situatie gebruik te maken van een professional voordat je zelf gaat sleutelen. Doe je het toch zelf? Dan is de kans groot dat je een onderdeel beschadigt en dit wil je natuurlijk voorkomen. Het plaatsen kan je beter overlaten aan een ervaren chiptuner.