Chondropython
Image default
Gezondheid

De verschillen tussen een osteopaat en chiropractor

Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen een chiropractor en osteopaat. Eigenlijk zijn deze twee beroepen best wel verschillend, al zijn er ook veel overeenkomsten. In dit blogartikel leggen we uit waar de verschillen liggen en wanneer je het beste naar welke van beide professionals kunt gaan.

Osteopaat

Een osteopaat is een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg die manuele technieken zoals massage, stretching en gewrichtsmanipulatie gebruikt voor diagnose en behandeling. Osteopaten hanteren een holistische benadering van de gezondheidszorg en trachten de onderliggende oorzaak van een blessure of ziekte op te sporen door te kijken naar de levensstijl, de lichaamshouding, de voeding en het emotionele welzijn van de patiënt. Zij geloven dat veel ziekten worden veroorzaakt door beperkingen in de structuur of functie van het lichaam die met manuele behandelingen kunnen worden aangepakt

Chiropractor

Een chiropractor daarentegen vertrouwt voornamelijk op manipulaties om problemen met het bewegingsapparaat te behandelen. Manipulatie bestaat uit het uitoefenen van kracht op gewrichten om de normale beweging te herstellen. Het wordt vaak “kraken” genoemd vanwege het karakteristieke geluid wanneer het correct wordt uitgevoerd of het kraken van gewrichten of de werverkolom. Chiropractors kunnen ook andere behandelingen toepassen, zoals ultrasound en oefeningen, om hun patiënten verlichting te bieden. In tegenstelling tot osteopaten hebben chiropractors geen doktersrecept nodig om gezien te worden. Wilt u een afspraak maken met een chiropractor? Ga dan direct naar de website van Rug Medisch Centrum.

Wanneer moet je naar een osteopaat of chiropractor?

Het hangt echt af van het individuele geval. Als u last hebt van gewrichtspijn of bewegingsbeperking, kunt u het beste eerst een osteopaat raadplegen, omdat die een holistische benadering hanteert en naar uw hele lichaam kijkt in plaats van zich alleen op het getroffen gebied te richten. Als uw probleem meer te maken heeft met spierspanning of stijfheid, kunt u beter naar een chiropractor gaan, die manipulatietechnieken gebruikt om de spanning te verlichten. Uiteindelijk bieden beide beroepen uitstekende behandelingen.