Chondropython
Image default
Gezondheid

Waarom het belangrijk is tijd voor jezelf te nemen

Het begin van het nieuwe jaar is vaak het moment waarbij je even stil staat bij jezelf en bedenkt wat je anders wilt. Hoe goed je ook weet dat het ontzettend belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen, wordt het toch vaak al snel vergeten. In deze blog benadrukken we waarom tijd voor jezelf zo belangrijk is en welke tips jou erbij kunnen helpen.

Tijd voor jezelf nemen is niet egoïstisch

Je wilt heel graag streven naar een mooier, beter, sneller resultaat in alles wat je doet en wie je bent. Alleen vergeet je wel eens hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf te nemen om dit resultaat te bereiken. Wanneer het anderen betreft, zal je binnen een mum van tijd in de eerste rij om ze te helpen. ’s Avonds wanneer je dan in bed ligt en je dag gaat analyseren, dan realiseer je je dat misschien toch wat meer tijd aan jezelf moet spenderen om ook zelf gelukkig te worden. Hier kom je dan achter als weer helemaal energieloos bent.

Men is geneigd om zich egoïstisch te voelen wanneer ze meer tijd voor zichzelf nemen. Maar wie gaat voor jou zorgen als je even in een dip terecht komt? Ja, je hebt vast veel steun om je heen, maar aan het einde van de dag ben jijzelf diegene die zichzelf staande moet houden. Je moet je eigen doen en laten onder controle krijgen zodat je jouw waarde in gaat zien en hierdoor een sterker persoon wordt. Het zal je meer energie gaan opleveren, waardoor je zelfs de kleine dingen meer zal waarderen. Als je meer tijd voor jezelf neemt, zal je ook meer tot rust komen. Meer rust hebben betekent weer dat je lekkerder in je vel zit.

Tips om meer tijd voor jezelf te nemen

Eigen moet je je bedenken hoe je jouw beste vriend(in) zou helpen, precies zo moet je ook met jezelf omgaan. Om het toch wat concreter te maken, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Gun jezelf meer me-time

Me-time hoef je niet te verdienen, daar gaat het niet om. Het is simpelweg is wat je standaard zou moeten doen: net zoals je gewend bent om je tanden te poetsen, is het ook van belang dat je me-time inplant.

Wees bewust in het moment

Probeer op zo’n manier te leven dat je bewuster wordt van het nu. Schakel je telefoon uit voor een momentje en ga wandelen. Tijdens het wandelen ga je niet naar muziek luisteren, maar geniet je van de natuur. Het bewuster worden van alles om je heen zal je sterker maken. Laat ook dingen los waar je geen controle over hebt, pas dan kan je namelijk rust in je hoofd creëren.

Creëer rust in huis

Om rust in je hoofd te creëren en tot jezelf te komen, is het essentieel dat je omgeving ook rustgevend is. Het begint dan al bij het creëren van rust in huis, door creatief te zijn met het interieur.