Chondropython
Image default
Recreation / Pets

Het verzorgen van katten

 

Sommige huisdiereigenaren staan hun katten toe om door de buurt te zwerven, maar de dierenbescherming en dierapotheker raadt je aan om je katachtige vriend binnenshuis te houden om hun veiligheid te garanderen. Identificatie, hetzij in de vorm van een halsband of microchip, is ook belangrijk. Een ID verhoogt de kans dat je kat veilig naar huis terugkeert als ze op de een of andere manier wegglijden buiten.

Voor zover het voeren gaat, moet je uitzoeken welke strategie het beste werkt voor je kat. Sommige katachtigen zijn natuurlijke eters en kunnen de toegang tot voedsel de hele dag door verwerken. Sommige zijn gevoelig voor overeten en moeten een voedingsschema hebben, zoals twee keer per dag. En zorg ervoor dat je het voedingsetiket leest om er zeker van te zijn dat er een goede balans is tussen vet en eiwit. Als je vragen heeft over voeding, kun je altijd advies vragen aan je dierenarts of dierapotheker.

Er zijn een paar belangrijke producten die je nodig hebt om je huis volledig uit te rusten voor een kat. Je hebt een kattenbak, kattenspeelgoed, nagelknipper en een krabpaal nodig. Hoewel dit een optie is, raden de meeste dierenartsen en dierapothekers het niet aan, tenzij een kat heeft aangetoond dat ze het meubilair niet kunnen weerstaan.

Het is ook een goed idee om je kat regelmatig te verzorgen. Ze doen het zeker zelf, maar veel katten vinden het leuk om geborsteld te worden. Regelmatig borstelen kan ook helpen om haarballen te minimaliseren. Koop een goede borstel bij de dierapotheker.

Dierapotheker: Veterinaire zorg

De richtlijnen voor katten zijn vergelijkbaar met die voor honden. Je zult snel nadat je je katachtige vriend mee naar huis hebt genomen naar een dierenarts moeten gaan om te controleren op wormen en ervoor te zorgen dat je zich op tijd laat inenten. Net als bij honden zijn katten veilig om gesteriliseerd of gecastreerd te worden rond de leeftijd van acht weken.

Volwassen katten moeten ten minste eenmaal per jaar worden meegenomen voor regelmatige controles – sommige dierenartsen bevelen zelfs twee keer per jaar aan. Deze routinematige bezoeken zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat je kat gezond blijft en duren meestal slechts ongeveer 30 minuten.

Een ding om in gedachten te houden is dat sommige katten de dierenartsbezoeken extreem stressvol vinden. Het is een goed idee om je kat ruim van tevoren vertrouwd te maken met het reismandje en het zo uitnodigend mogelijk te maken. Vervolgens kun je naar de dierapotheker.