Chondropython
Image default
Recreation / Pets

Soorten hengels

Je hebt besloten om een nieuwe hobby te proberen. Je wilt gaan vissen! Alleen heb je nul verstand van de sport. Als je op zoek bent naar een hengelsport winkel wordt je al snel verrast door het enorme aanbod. De talloze opties die je online tegenkomt maakt de keuze ontzettend moeilijk!

Om je op weg te helpen is hier uitleg gegeven over de gebruikte soorten hengels bij het vissen. In grote lijnen kan je hengels onderverdelen in vaste hengels en werphengels. In deze blog lees je wat de verschillen zijn per hengel en de voor- en nadelen.

Vaste hengel

Een vaste hengel bestaat uit een ‘vaste’ stok, waaraan een visdraad wordt bevestigd. Zo’n vast stok kan bestaan uit verschillende delen die in elkaar steekt, of een telescopische vaste hengel die je uit kan schuiven. Het is belangrijk om een voldoende lange hengel te hebben. De lengte van de vaste hengel bepaald namelijk hoe ver je uit de kant kunt vissen. Zo zijn er zelfs vaste hengels die meer dan 20 meter lang zijn. Als beginnende visser is het echter handig om met een telescoophengel van vier á vijf meter te starten. Met een lengte van 4 á 5 meter is heel makkelijk te vissen. Voor de kleine vissers onder ons zijn er ook hengels van 3 meter beschikbaar. 

 Werphengel

Met een werphengel is het een stuk lastiger vissen dan een vaste hengel. Voor een beginnende visser adviseren we dan ook niet om te starten met een werphengel. Bij een werphengel wordt de vislijn niet bevestigd aan de top, maar loopt de vislijn door een aantal geleideogen naar een werpmolen. Door de werpmolen kan extra ver uit de kant worden gevist. Daarnaast kan je extra vislijn geven als je een hele sterke vis aan de lijn hebt. Bij een vaste hengel zal deze vislijn al snel breken, maar met werphengel en molen heb je een goede kans om de vis toch te vangen. 

Er zijn verschillende soorten werphengels te koop. Hieronder vernoemen we enkele populaire voorbeelden: 

  • Spinhengel: De spinhengels is een vrij kort vishengel, waardoor deze licht is om te dragen. Deze spinhengel wordt gebruikt om gooiend met kunstaas roofvis te vangen zoals snoek, snoekbaars en baars. 

  • Karperhengel: Een karperhengel is een vrij lange werphengel van gemiddeld 360cm. De hengel is vrij stijf, waardoor je ver kunt werpen met loodgewichten, onderlijn en boilie. Een goede werper kan tot wel 80 meter en verder uit de kant vissen op karper.

  • Wicklepicker: Een Wincklepicker is een werphengel met een flexibele fel gekleurde top. Bij deze hengel wordt geen dobber gebruikt, maar zie je een aanbeet door het zien van tikken op de top. 

  • Matchhengel: De Matchhengel is een combinatie tussen een vaste hengel en een werphengel. De matchhengel wordt met een dobber gevist en bij een sterke vis kan lijn gegeven worden met de molen.

 

https://www.sportvisgigant.nl/