Chondropython
Image default
Recreation / Pets

Minder weggooien

We weten allemaal dat het milieu iets is waar we ons meer mee bezig zouden moeten houden en dat we iets moeten veranderen aan hoe we nu met de wereld om gaan. Een van die dingen is dat we veel te veel weggooien. In onze maatschappij wordt het steeds gewoner om dingen maar eenmalig of voor korte duur te gebruiken en daarna weg te doen. We praten dit voor onszelf goed onder het mom van ‘het was toch heel goedkoop’ en dat is fijn voor je portemonnee maar het milieu schiet daar niets mee op.

Minder weggooien heeft twee belangrijke voordelen. De eerste is dat we dan minder afval hoeven te verwerken. Afval verwerken is lastig, milieubelastend, duur en vaak komt het afval in de natuur terecht, bijvoorbeeld in de oceanen. Dit heeft weer allerlei gevolgen voor de dieren die daar leven. De tweede is dat we minder spullen hoeven te produceren als we minder weggooien. En de productie van spullen reist echt de pan uit, dus dat is ook niet onbelangrijk.

Maar hoe doe je dat dan? Als eerste kun je er op letten om dingen te kopen met zo min mogelijk verpakking er omheen. Een heel groot aandeel van ons afval zijn verpakkingen en dat is nergens voor nodig. Ook kun je bijvoorbeeld een waterfles kopen en die steeds vullen in plaats van plastic flesjes te gebruiken en die steeds weg te gooien.

Als je langer met spullen probeert te doen, gooi je ook minder weg. Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld versleten schoenen. Soms is het leer een beetje vervaagd, maar dan hoef je ze niet weg te gooien! Gebruik schoenverf, zoals angelus leerverf, en laat je schoenen er weer als nieuw uitzien!

Ook spullen die je niet meer wilt houden, kun je een tweede leven geven door ze aan iemand te geven of naar een kringloopwinkel te brengen.

https://www.leerverfshop.nl/