Chondropython
Image default
Recreation / Pets

Risico’s voor voormalig kankerpatiënten

Kanker is een van de heftigste ziektes die je kan krijgen. Niet alleen ligt het sterftecijfer voor kankerpatiënten erg hoog, maar ook is het proces om weer beter te worden lang en intensief. Daarbij is het ook nog eens heel ingrijpend. Je bent dan ook in de zevende hemel als je hoort dat je genezen bent. Maar toch zijn er dan nog wel een aantal risico’s die de kanker te weeg kan brengen of heeft gebracht. Het is dus erg belangrijk om alert te zijn op het volgende.

Voormalig kankerpatiënten hebben vaak een verminderde weerstand en zijn daardoor minder goed bestand tegen het virus. Hierdoor kunnen zij erg vervelende klachten krijgen, soms zelfs zo heftig dat ze opgenomen moeten worden op de intensive care van het ziekenhuis. Het is dus voor voormalig kankerpatiënten erg van belang dat zij veel thuis blijven in deze tijd, goed op hun naasten letten voor symptomen en ook bij zichzelf opletten voor symptomen. Let dus goed op jezelf en anderen.

  1. Lymfoedeem

Een lymfoedeem komt voor wanneer de lymfeklieren door bestraling beschadigd zijn. Hierdoor kunnen de lymfeklieren de stoffen niet goed meer afvoeren en ontstaat er een ophoping, vaak in de arm of in het been. Het is van belang dat deze patiënten op tijd actie ondernemen, want het kan heel gevaarlijk zijn om met een lymfoedeem rond te lopen zonder het te behandelen. Wanneer de lymfoedeem zich in de arm bevindt, kan er een Armkous geplaatst worden om ervoor te zorgen dat de ophoping niet nog eens kan ontstaan. Deze kous zit zo strak dat alles wel doorgevoerd moet worden en de klachten van een lymfoedeem dus niet kunnen ontstaan. Wanneer het niet op de arm, maar op het been zit, moet er een kous voor het been geplaatst worden om precies dezelfde reden.

https://www.lymphedivas.eu/